Crystalline Glazuur

Door een combinatie van glazuren te gebruiken en een specifiek stookproces creëer je de mooiste kristallen in je werk!!
LET OP: kristallen worden alleen gevormd als u de juiste glazuurcombinatie gebruikt!!
U heeft altijd 3 producten nodig: engobe (speciaal voor crystalline glazuur), een voedingsbodem en de crystalline transparant glazuur.
Alleen met deze combinatie ontstaan er kristallen!!

De crystalline glazuren staan bekend om hun schoonheid, maar ook de verscheidenheid van resultaten!! Elk werk wordt uniek.
Werkbeschrijving

Benodigheden:
•    Engobe crystalline
zorgt voor de kleur onder de kristallen. Kan gebruikt worden op zowel biscuit aardewerk als ongebakken klei.
•    Voedingsbodem (=seeding media)
Dit zorgt ervoor dat er kristallen worden gevormd door het transparante crystalline glazuur. Een kleine stip van de voedingsbodem kan zorgen voor een aantal grote kristallen (afhankelijk van de stooktemperatuur).
•    Transparant crystalline glazuur
zorgt voor de kristalvorming

LET OP: De klei moet kunnen tegen een maximumtemperatuur van 1260 graden!!

Gebruik:
1.    Zet 2 a 3 lagen engobe op je werk. Hierbij heb je de keuze uit 5 kleuren (CR 201 t/m CR 205)
2.    Breng nu de voedingsbodem (CR 301 = seeding media) aan op je werk. Dit zorgt ervoor dat het transparante glazuur kristallen gaat vormen. Je kunt dus zelf bepalen waar je de kristallen op je werk wilt hebben!!
Het aanbrengen kan op 2 manieren:
– breng stippen voedingsbodem aan op de plaatsen waar de kristallen op je werk moeten komen of
– verdun de voedingdsbodem (4 delen water en 1 deel CR-301) en was hiermee je hele werk in.
3.    Breng 3 lagen CR-100 aan op je werk. Dit is de transparante laag die ervoor zorgt dat er kristallen gevormd gaan worden op de plaatsen waar de CR 301 is aangebracht.
LET OP: dit glazuur heeft de neiging om te gaan lopen. Zet tijdens het opbrengen eventueel een opvangbak onder je werk. Je kunt om dit te voorkomen ook de eerste laag helemaal op je werk zetten; de tweede laag net boven de voorgaande laag laten stoppen enz.
4.    Stookproces
–  stook je oven zo snel mogelijk op tot 1260 ˚C.
–  laat de oven afkoelen tot 1100 ˚C
– de oven moet nu op 1100 ˚C pendelen. Deze pendeltijd is af te stemmen op je gewenste resultaten. Minimale pendeltijd is 3 uur. Een langere pendeltijd zorgt voor grotere kristallen (maximum pendeltijd is 5 uur).
Hieronder 2 voorbeelden. Beide dezelfde combinatie gebruikt maar een verschillende pendeltijd. Bij de schaal is de pendeltijd bewust overschreden om te laten zien wat het resultaat daarvan is. De kristallen zijn in plaats van groter te worden heel klein geworden en zelfs op plekken weggebleven. De transparante laag is erg gaan lopen en heeft zelfs voor kleurverandering gezorgd!!