Coyote Glazuren – Algemeen

Algemene informatie Coyote

Ontwikkeld door ervaren pottenbakker Martin Butt, Coyote glazuren zijn op dit moment de beste commercieel geproduceerde afwerkingen beschikbaar voor keramische kunstenaars die op cone6 werken.
Opgericht als een aardewerkschool in 1996, verkocht Coyote oorspronkelijk vooral glazuur aan oud-studenten die de tijd of de materiaalruimte ontbrak om hun eigen glazuren. Sindsdien is Coyote Clay and Color uitgegroeid tot een van de meest bekende glazuren in de wereld. De bekendste fabrikanten vancone6 glazuur.

Alle Coyote glazuren zijn ontworpen om direct uit de pot te worden gebruikt.

Elke partij Coyote glazuur wordt proefgebakken voordat het verkocht, zodat elke kleur aan onze strenge normen voldoet.
Nieuwe glazuren worden nog steeds getest door leerlingen van de oorspronkelijke school voordat ze vrijgegeven, dus zelfs de nieuwste Coyote kleuren hebben honderden uren testen achter de rug voordat ze op de markt komen!

Coyote glazuren kunnen worden gekwast (wij adviseren drie lagen, afwisselend de richting van je slagen met elke laag).

Aanbrengen van glazuur

Coyote glazuren moeten op biscuit worden aangebracht. De truc om te glazuren is om een gelijkmatige toepassing van de juiste dikte te krijgen. Te dun en de kleuren kunnen lelijk, te dik kunnen ze uitlopen. We maken ons biscuit altijd even schoon met een vochtig sponsje of wassen het snel af onder de kraan vlak voordat we gaan glazuren, omdat het stof dan van het glazuur afspoelt en het glazuurborsteltje beter hecht. Meng het glazuur net voor het gebruik grondig.

Een zachte, volle kwast werkt het beste voor het glazuur, wij geven de voorkeur aan een 1″ of 2″ brede kwast; deze houdt veel glazuur vast, en geeft een mooie gelijkmatige laagdikte. Het is makkelijker om een gelijkmatige dekking te krijgen als je de richting van je penseelstreken afwisselt: borstel de eerste laag van kant naar kant, dan de volgende laag op en neer. Laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende aanbrengt.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke kwast en elk glazuur anders is. De meeste kleuren zouden er het beste uit moeten zien na 2-3 lagen, maar je moet meerdere proefstukken maken wanneer je een nieuwe kleur of combinatie probeert, om de dikte te vinden die het beste voor je werkt.

Laat ongeveer 1/4″ aan de voet ongeglazuurd. Alle glazuren kan een beetje bewegen/zakken naar de onderkant van je werk. Sommige combinaties zijn vrij lopend (zie de lijst hieronder voor lopend glazuur). Laat altijd genoeg ruimte voor uw glazuur om wat te laten vloeien zonder dat het op de ovenplaat blijft liggen. Totdat u bekend bent met een bepaald glazuur, kunt u beter wat extra ruimte laten.

Zorg ervoor dat er geen glazuur op de bodem van je stuk zit; Glazuren worden in de oven gesmolten glas, dus als er glazuur op de bodem zit, of als het te dik is en loopt, zal je pot aan de plaat blijven plakken. Dit zal je pot en je ovenplaten kapot maken. Als er glazuur op de bodem van uw stuk is gekomen, veeg het dan gewoon schoon met een vochtige spons.

Stoken

Elke oven en stook is anders. Het is het beste om bij elke stook witness cones te gebruiken.
Coyote glazuren zijn ontworpen om te worden gebakken tussen cone 5 en cone 6. Dit is tussen de 1180 en 1220 graden.
De meeste digitaal gestuurde ovens hebben een voorgeprogrammeerde kegelbrandinstelling waarmee u de juiste temperatuur kunt bereiken met een minimum aan gedoe (we gebruiken een cone5, snel, met 30 minuten pendelen.) Voor handmatige (sitter)ovens raden we het gebruik van een cone6 aan.

Slow Cool Stookprogramma

Slow cooling glazuren kunnen heel verschillende resultaten geven bij verschillende stookcurven. Veel Coyote glazuren zijn speciaal ontworpen om hiervan te profiteren om speciale effecten te creëren, en nog veel meer glazuren worden op verrassende wijze beïnvloed. Alle Coyote glazuren kunnen langzaam worden gekoeld.

Door de langzame afkoeling wordt de brandperiode, waarin de meeste kristallen zich ontwikkelen, effectief verlengd, wat resulteert in meer en grotere kristallen. Afhankelijk van de samenstelling van het glazuur zal dit meestal grote zichtbare kristallen opleveren, of een gematteerd oppervlak (microkristallen).

Om een glazuur langzaam te laten afkoelen, moet u in een oven met een digitale regelaar bakken. Aangezien de bedieningspanelen van de programmeerbare ovens van merk tot merk verschillen, moet u de gebruiksaanwijzing van uw oven raadplegen of contact opnemen met de verkoper of fabrikant van de oven voor instructies over het programmeren van uw specifieke oven.

Als u eenmaal weet hoe u uw oven moet programmeren, is het een kwestie van experimenteren om de ontstekingscyclus te vinden die het beste werkt voor uw eigen oven en glazuurcombinaties. De enige manier om er zeker van te zijn dat uw oven correct wordt gestookt, is door gebruik te maken van getuigenkegels. Als startpunt staat ons schema hieronder wat je als leidraad kunt gebruiken voor je eigen slow stookprogramma:

0 – 105°C in 2,5 uur
105°C – 1095°C in 5,5 uur
1095°C – 1205°C IN 0,5 uur + 15 minuten pendelen
1205°C – 1176°C in 0,5 uur + 15 minuten pendelen
1176°C – 760°C in 8 uur
verder laten afkoelen tot onder de 50 °C.

Het is belangrijk om te weten dat u dit schema moet aanpassen voor uw eigen oven en vuren. Elke oven is anders, dus er is geen schema dat voor elke stook werkt. Testen is hierbij erg belangrijk om de juiste kristallen te verkrijgen.

Voedselveiligheid

Op dit moment zijn de enige materialen die door de FDA worden gereguleerd met betrekking tot de voedselveiligheid in keramische glazuren, lood en cadmium. Alle Coyote glazuren zijn loodvrij, en de glazuren die cadmium bevatten (in de vorm van insluitingsvlekken) hebben in onze tests de FDA-richtlijnen voor het vrijkomen van cadmium gehaald wanneer ze op de juiste manier worden gebakken.

Vanwege de vele variabelen in elke studio kunnen we niet garanderen dat uw artikelen veilig zijn voor gebruik in levensmiddelen. De baktemperatuur, de wisselwerking tussen verschillende glazuren of mogelijke vervuiling kunnen allemaal de voedselveiligheid van uw werk beïnvloeden. Pottenbakkers die artikelen maken voor voedselgebruik moeten hun eigen werk testen om de status van het servies te bepalen. Wij raden aan dat de pottenbakker de producten die voor de verkoop worden geproduceerd, in een erkend laboratorium test voordat ze op de markt worden gebracht.

Brick Red, Buttercup, Butterscotch Shino, Cedar Shino, Cherry Satin, Coral Satin, Dusty Rose, Fire Opal, Lemon Cream Satin, Orange, Peach Blush, Plum Shino, Pumpkin, Really Red, Red, Red Orange, Rhubarb, Sedona Sunset, Sunrise Shino, Sunset Pink, Sunshine Yellow, en Texas Rose bevatten Cadmium in de vorm van insluitingsvlekken; in onze tests hebben al deze glazuren de FDA-richtlijnen voor uitlogingstests voor het vrijkomen van cadmium gehaald.

Blue Matt, Bronzen Temmoku, Crystal Aurora, Crystal Celadon, Crystal Nebula, Crystal Lagoon, Green Matt, Green Shino, Iron Matt, Ivory Crystal, Peacock Green, Rose Crystal en Turquoise Matt worden niet aanbevolen voor gebruik in levensmiddelen, omdat ze bij herhaalde blootstelling aan voedsel- en vaatwasmiddelen van kleur of textuur kunnen veranderen.

De Crawl-glazuren (craquelle glazuren) worden niet aanbevolen voor gebruik in levensmiddelen vanwege hun textuur.

Californië Prop 65 Waarschuwing

De wet van Californië vereist nu dat bepaalde waarschuwingen op de website en op het etiket van elk product dat materiaal bevat uit de lijst van gereguleerde chemische stoffen duidelijk zichtbaar moeten worden weergegeven. Om hieraan te voldoen, hebben alle Coyote Glazes en Underglazes nu een variant op de volgende waarschuwing:

WAARSCHUWING: Dit product kan u blootstellen aan chemische stoffen, waaronder kwarts en lithiumcarbonaat, waarvan de staat Californië weet dat ze kanker en geboorteafwijkingen of andere schade aan de voortplanting veroorzaken. Ga voor meer informatie naar www.P65Warnings.ca.gov

Klei en Glazuur Match

Niet alle glazuren passen goed op alle kleisoorten (en ook niet alle kleisoorten passen goed bij alle glazuren), dus het is altijd een goed idee om een glazuur te testen op de klei die u gebruikt om te verzekeren dat ze compatibel zijn.
Elke klei en elk glazuur heeft zijn eigen uitzettings- (en krimp) snelheid, en als ze te verschillend zijn kunnen er problemen ontstaan. Bij ongeveer 537 graden Celsius stolt het glazuur en ondergaan de klei en het glazuur naast elkaar samentrekkingen.

Het meest voorkomende pasvorm-probleem is craquelé, veroorzaakt doordat het glazuur meer krimpt dan het kleilichaam bij afkoeling. Dit betekent dat het glazuur over de klei wordt gespannen, wat resulteert in een crazing of craquelépatroon. Hoewel er enig bewijs is dat crazed glazuur kan resulteren in een zwakkere afgewerkte pot, is de belangrijkste zorg esthetisch, en veel mensen negeren het gewoon.

Veel meer zorg is het tegenovergestelde probleem van rillen. In dit geval krimpt het glazuur minder bij afkoeling dan het kleilichaam, waardoor het glazuur onder druk komt te staan. Enige compressie kan een goede zaak zijn, wat resulteert in een sterkere pot, maar te veel kan ervoor zorgen dat het glazuur van de pot afschilfert. In extreme gevallen kan deze toestand ervoor zorgen dat de pot breekt (verbrijzeling). Het is belangrijk om te beseffen dat dit misschien pas dagen of zelfs weken na het werk uit de oven komt, dus doe je testen vroeg.

Expansie/inkrimping wordt vaak verward met het bakken van krimp, wat onomkeerbaar is. Expansie is temperatuurafhankelijk en gebeurt bij elke opwarming en afkoeling. Krimp zegt niets over de uitzettingsgraad. Sommige hoge krimpkleien hebben een lage uitzettingsgraad en omgekeerd.

De meeste Coyote-glazuren hebben een vrij gemiddelde uitzettingsgraad en passen waarschijnlijk bij de meeste gemiddelde kleisoorten. We hebben één serie (de Archie’s serie) die kan” shiveren” als ze gebruikt worden op een kleilichaam met een hoge expansie, dus zorg ervoor dat deze glazuren passen bij de klei die u gebruikt. Dat is ook zo: Archie’s Base, Blue Purple, Aubergine, Gun Metal Green, Ice Blue, Opal, Red Gold en Rhubarb.